Studiile de piață indică faptul că aproximativ 70-80% dintre femei și un procent ridicat a persoanelor de sex masculin consideră epilarea definitivă ca fiind o opțiune de luat în calcul pentru eliminarea părului de pe corp, datorită beneficiilor și eficienței sale pe termen lung. În România, epilarea definitivă este una dintre cele mai populare proceduri estetice, alături de injectarea cu Botox și acid hialuronic.
Datorită faptului că numărul de persoane care caută tratamente specializate este în creștere, am hotărât să scriem un articol să te ajutăm să înțelegi totul despre epilare definitiva.
Despre epilarea definitiva și mecanismul de funcționare
În căutarea metodelor eficiente pentru sistarea creșterii părului, tot mai mulți se orientează către soluții de lungă durată. Discuția despre epilare definitivă a devenit din ce în ce mai populară, având în vedere beneficiile pe care le oferă în comparație cu metodele tradiționale.
Tratamentul reprezintă o soluție modernă și eficientă atât pentru femei și bărbați care are ca scop principal eliminarea permanentă a părului de pe diferite părți ale corpului.
A devenit extrem de populară în ultimii ani și se datorează progresului tehnologic care a făcut posibilă reducerea considerabilă a firelor de păr, cu un disconfort minim și rezultate care persistă în timp.
Principiul de bază al epilării constă în distrugerea foliculilor părului cu ajutorul unei surse de lumină sau energie termică care împiedică regenerarea ulteriorară a acestuia.
Fototermoliza selectivă, este procesul prin care energia luminii este transformată în căldură și atacă, respectiv distruge selectiv structurile care conțin pigment. În cazul epilării, ținta este melanina din foliculii de păr.
Laser vs IPL: ce alegem și care sunt diferențele?
Când discutăm despre epilare definitivă, este esențial să menționăm și echipamentele tehnologice care au făcut aceste tratamente mai eficiente și accesibile.
Epilatul în cadrul saloanelor de specialitate se realizează cu diferite aparate, fiecare prezintă particularități care le fac mai potrivite pentru anumite tipuri de piele și păr. În termeni populari putem evidenția epilatul cu laser sau epilatul cu lumină intens pulsată (IPL).
La Soma Art, oferim epilare definitivă în Cluj-Napoca, folosindu-ne de un dispozitiv medical de înaltă calitate, Exilite, produs de BTL. Acest aparat folosește tehnologia cu lumină intens pulsată (IPL) pentru a asigura rezultate eficiente și de lungă durată.
Epilare cu Laser
Această metodă folosește un fascicul de lumină concentrată (laser) pentru a penetra foliculii de păr, distrugându-le capacitatea e a se regenera. Există mai multe tipuri de lasere, printre care cele mai cunoscute putem enumera.
Laser AlexandritE
- Ideal pentru persoanele cu păr închis și piele deschisă la culoare.
Laser Diode
- Potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea ușor bronzată (deși rezultatele nu sunt la fel de bune).
Laser Nd:YAG
- Recomandat pentru pielea închisă la culoare, datorită lungimii de undă mai mare care minimizează riscul de pigmentare.
Epilare definitivă cu Lumina Intens Pulsată (IPL)
Deși similară cu tehnologia laser, IPL folosește o gamă largă de lungimi de undă ale luminii pentru a distruge mai mulți foliculi simultan. Tehnologia laser oferă o abordare mai focalizată. Acest lucru nu înseamnă că IPL este mai puțin eficientă; dimpotrivă, flexibilitatea sa o face o opțiune extrem de atractivă pentru mulți clienți, oferind tratamente personalizate care se potrivesc nevoilor unice ale fiecărei persoane.
Avantajul acestor dispozitive constă în versatilitatea lor, fiind utilizate nu doar pentru epilare, ci și pentru o varietate de proceduri faciale și corporale.
Cât costă epilarea în cadrul saloanelor specializate?
Dacă te întrebi cât costă epilarea definitivă în saloanele sau clinicile specializate, trebuie să știi că prețurile variază semnificativ. Acestea depind de mai mulți factori, inclusiv locația salonului, tipul de tehnologie utilizată, experiența și calificările personalului, precum și zona corpului care urmează să fie epilată.
În general, epilarea cu laser este percepută ca fiind ușor mai costisitoare decât cea cu IPL, dar din punctul nostru de vedere nu metoda de epilat în sine dictează costul ci mai degrabă calitatea echipamentului și experiența personalului.
Costurile pe care vi le prezentăm sunt valori medii estimative, care nu includ ofertele sau reducerile sezoniere din cadrul saloanelor care practică astfel de tratamente:
- Pret pe ședință de epilare:
- Zona feței: 100 – 300 RON
- Axile: 150 – 250 RON
- Linia bikinilor: 200 – 400 RON
- Picioare complete: 400 – 800 RON
De exemplu costul pentru o ședință în Cluj la salonul nostru pleacă de la 100 de lei pentru zona „bikini” sau 120 de lei pentru „Axile”.
Câte ședințe de epilare definitivă sunt necesare pentru un tratament de suces?
Numărul de ședințe necesare pentru epilarea definitivă, fie că discutăm despre utilizarea tehnologiei laser sau IPL, variază în funcție de mai mulți factori. Printre cei mai importanți sunt: zona tratată, culoarea pileii în raport cu cea a firului de păr, ciclul de creștere al foliculului, grosimea firului de păr sau intervalul dintre ședințe care trebuie respectat cu strictețe pentru rezultate optime.
În general, majoritatea persoanelor necesită între 6 și 8 ședințe atât cu IPL, cât și cu laser, pentru a obține rezultate semnificative care prezintă remanență îndelungată de ordinul anilor.
Cât timp durează o ședință de epilare laser sau IPL?
Durata unei ședințe de epilare definitiva cu laser sau IPL variază semnificativ în funcție de zona unde se face aplicarea, de densitatea și grosimea firelor de păr, precum și de echipamentul utilizat. De exemplu pentru o zonă mică, cum ar fi fața, unde putem aminti mustața, bărbia sau linia maxilarului, timpul dedicat pentru o sedintă de epilare, fie ea cu IPL sau Laser este de aproximativ 5-15 minute. La fel și în cazul Axilei, se dedică în jur de 10 minute.
În schimb pentru zonele mai mari, picioarele (epilare integrală), timpul pentru efectuarea unei ședințe de tratament variază între 30 și 60 de minute.
Pentru o sesiune de epilare definitivă Full Body, adică tratamentul întregului corp, timpul necesar variază în funcție de cele menționate mai sus, dar în medie 1-3 ore sunt suficiente pentru aplicator să parcurgă tot corpul.
Există contraindicații pentru epilarea definitivă?
La fel ca în cazul oricărui tratament specializat, este natural și prudent să se ia în considerare contraindicațiile asociate cu epilarea cu laser sau IPL. Această precauție nu este motiv de îngrijorare, ci mai degrabă un pas prin care te asiguri că te poți bucura de epilare, fără nici un motiv de îngrijorare.
Persoanele care suferă de afecțiuni dermatologice (de exemplu, psoriazis, vitiligo, dermatită) sau cele care prezintă diferite infecții, respectiv leziuni deschise la nivelul dermului sunt sfătuite să evite acest tratament, pentru a preveni exacerbarea problemelor cutanate existente.
Prezența bronzului, istoricul de cicatrizare keloidă sau de hiperpigmentare, tatuajele în zona de tratament, și istoricul de cancer de piele reprezintă de asemenea contraindicații semnificative. De asemenea, în perioadele de sarcină și alăptare, prudența este deosebit de importantă.
Este esențial să consulți un medic dermatolog dacă te confrunți cu una din probleme prezentate mai sus. Dermatologul este cel mai în măsură să determine dacă aceste metode de epilare sunt potrivite pentru tine.
La ce efecte adverse te poți aștepta
Efectele adverse asociate cu tratamentul de epilare definitivă, sunt în general foarte rare, însă este important să fie prezentate. Majoritatea persoanelor nu experimentează decât efecte minore și temporare, care dispar de obicei în câteva ore sau zile după tratament. Printre aceste efecte se numără:
Cele mai comune
- Roșeață și umflături, disconfort sau foliculită
Efecte rare
- Pigmentarea pielii; Hipo sau Hiperpigmentarea pielii, pot apărea, în special la persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau la cele care nu respectă recomandările de a evita o perioadă expunerea la soare înainte și după tratament.
- Arsuri sau cicatrici; În cazuri foarte rare, utilizarea necorespunzătoare a echipamentului sau setarea greșită a acestuia pot cauza arsuri sau cicatrici la nivelul dermului.
Cum să te pregătești înainte de prima ședință de epilare
Pregătirea corectă înainte de a participa la o sesiune de epilare definitivă, este esențială pentru a asigura eficiența tratamentului și pentru a minimiza orice disconfort sau efecte secundare, indiferent de ce metodă alegi.
Ține cont de următoarele aspecte:
- Evită epilarea cu ceară sau penseta (pentru că înlătură foliculul de păr) și bronzul sau expunerea prelungită la soare pe zona care urmează să fie tratată, cu cel puțin 2-4 săptămâni înainte de tratament.
- Asigură-te că zona care urmează să fie tratată este curată și nu ai folosit de machiaj, creme, loțiuni sau deodorante în ziua tratamentului.
- Anumite medicamente, inclusiv cele fotosensibilizante, pot crește sensibilitatea pielii la tratamentul cu laser sau IPL. Discută cu medicul sau specialistul despre orice medicamente iei.
- Uneori se recomandă ca epilarea să se facă cu aparatul de ras înainte cu 1-3 zile de procedură.
- Îmbracă-te cu haine comode în ziua tratamentului pentru a evita orice iritare prin frecare asupra zonei epilate.
Existe aparate cu care te poți epila definitiv acasa?
Da, există aparate de epilare definitivă concepute pentru utilizare la domiciliu, care oferă posibilitatea de a te epila în confortul propriei locuințe. Aceste dispozitive folosesc de obicei tehnologia luminii intens pulsate.
Aparatele de uz casnic sunt proiectate să fie mai puțin „puternice” decât cele de la saloane, reducând astfel riscul de leziuni ale pielii sau alte efecte secundare.
Trebuie să ți cont ca acestea nu sunt la fel de eficiente precum cele din saloanele sau clinicile specializate. Specialiștii au pregătire profesională și experiență în efectuarea tratamentelor de epilare, permițându-le să ajusteze setările dispozitivelor pentru a maximiza eficacitatea tratamentului și a minimiza riscurile.
Alege cu atenție salonul unde vrei sa te epilezi!
Alegerea cu atenție a salonului unde dorești să te supui tratamentelor este crucială. Acest pas îți va influența atât experiența și confortul pe parcursul ședințelor, cât și eficacitatea și siguranța tratamentului.
Când alegi, ghidează-te după dispozitiv (ipl sau laser), respectiv tehnologia folosită, recenziile din partea clienților și experiența personalului!
Concluzie
Epilarea definitivă câștigă teren în România, datorită eficacității sale pe termen lung pentru eliminarea părului nedorit. Optând între laser și IPL, este important să alegi cu grijă tehnologia și salonul, asigurându-te că tratamentul este sigur și eficient pentru a nu risipi investiția.
Deși există opțiuni pentru utilizare la domiciliu, acestea nu pot rivaliza cu rezultatele obținute cu aparatura profesională. Considerând variabilele precum tipul de piele, păr, și având în vedere pregătirea corectă, este esențial să te informezi bine pentru a beneficia la maximum de avantajele procedurii.